HTML

Egy Horváth Basa kalandjai Ausztráliában

Friss topikok

Ne étkezz egészségesen, úgyis meghalsz

2014.07.06. 13:20 basahorvath

Itt legalábbis biztos. Be kell ismerjem a legnagyobb városok belső részeit leszámítva az egész kontinens úgy lett kitalálva, hogy ne éljenek itt emberek.

Ne nevess ez tényleg így van. Volt szerencsém Queenslandben (keleti part) utazgatnom az elmúlt másfél hétben és be kell ismerjem ez teljes mértékben helytálló. A gyengébbek kedvéért elmondom a történet végi nagy csavart: nem nem haltam meg és még csak halálos sérülést sem szenvedtem. Habár egyszer mutattak egy nagyon veszélyes képet egy sósvizi krokodilról.

Mindenesetre most a gyilkos természet, mint egy felettébb ausztrál jelenség kerül bemutatásra. Illetve inkább csak szemezgetni fogok hogy hogyan lehetne meghalni nagyobb erőfeszítés nélkül, ha a civilizációs veszélyek esetleg nem működnének C'mon, csak nem várod hogy 1275 élőlényt szépen felsoroljak neked! Hidd el bőven elég ha a legrosszabbakat/legfontosabbakat tudod!

1. Box Jellyfish: Háh! Ezt egészen biztosan nem gondoltad volna! Ausztrália legveszélyesebb élőlénye egy medúza! Aminek 30 cm átmérőjű harangja van. Meg 3 méteres csápjai. Amikkel ha megcsap/csíp és nincs segítség és/vagy ecet a közelben 5 percen belül meghalhatsz. Ez még hagyján, de emellé társul az az idegesítő tulajdonsága hogy elképesztően sok van belőle! 

A zölddel kihúzott területen mind megtalálható ez a medúza (najó ez egy másik, de nagyjából megegyeznek és nem kevésbé veszélyes az előbbinél). Annyira gyakori az ehhez köthető esetek száma, hogy majdnem mindenhol (értsd: a nagyobb strandokon - a szerk. idomított majma) kivétel nélkül van medúzaháló és ecet bekészítve.

2. Taipan:  A Föld jelenleg ismert legmérgesebb kígyója. És még undok is mellé! Kerek 50-szer erősebb a mérge (Inland Taipan) mint a csörgőkígyónak! Még ha csak ennyi lenne, de a csörgőkígyó figyelmeztet, megmar aztán továbbáll. Ez viszont nem figyelmeztet, megmar, majd a biztonság kedvéért mégegyszer. Majd megint. Igazából egészen addig amíg össze nem estél, vagy elmenekültél. Szerencsére eléggé ritka és csak az ország bizonyos területein él, ellentétben a Keleti barnakígyóval, ami gyakoribb és még agresszív is mellé (annyit mar mint az összes többi kígyó Ausztráliában összesen.)

3. Sósvizi krokodil: Nem hiszem hogy kifejezetten be kellene mutatni ezt az állatot ezért egy történetet mesélek csak el, amit egy ausztrál embertől hallottam: Egy buszjárat szokásos 4-5 óránként esedékes pihenőjét tartotta Észak-Ausztráliában. Nyár volt, vagyis kb. 40-45 fok lehetett, ezért egy turista (nem árulom el a nemzeiségét, de nem kell sokat gondolkozni hozzá. Naná hogy grönlandi volt!) jó ötletnek tartotta hogy a pihenő melletti kis folyócskában fürödjön egyet a buszsofőr kifejezett kérése ellenére. A végeredményt ki lehet találni: minusz egy láb. Vagy meghalt volna? Már nem emlékszem pontosan.

Annyira gyakoriak a krokodilok, hogy Queenslandben gyakorlatilag minden 7 méternél szélesebb vízfelület mellett egy ilyen található: 

4. Blue ring octopus: Ennek az élőlénynek a mérge a leghalálosabb a Földön. Ne tévesszen meg a pszichedelikus hippi külseje, 26-szor meg tud ölni, ha úgy akarja. Emellé akkora mint egy golflabda és tökmindegy hogy viselsz-e búvárruhát vagy sem, áthatol rajta. Röviden ez egy igazán bepöccent hippi, aki mellett úgy érzed mintha begombáztál volna.

5. Bikacápa: Ismeritek azt a cápát ami a Cápában és gyak. minden természetfilmben látható? Az a nagy fehér, ez teljesen más. Alapjaiban megegyeznek ugyan, de azért ez került bele ebbe a Buzzfeed® jellegű felsorolásomban, mert ez a faj néha felúszik a folyókon is. És mivel az itteni folyók gyakran eléggé zavarosak a látása helyett a számukra ismeretlen dolgokat a fogaikkal vizsgálnak meg... Hajj azok a rozsdás olajoshordó a fenéken eléggé rosszul érezhetik magukat ilyenkor.

6. Pókok: Sok és mindenhol. End of story (Ez a rész az arachnofóbiás olvasóim kedvéért lett ilyen rövid)

 

És ezek csak a legismertebbek, van több hal, dingó meg még ki tudja micsoda ami a pillantásával meg tudna ölni.

Na most hogy ezen túlvagyunk meséld el mekkora kutya ugatott meg...

Amíg ezt megteszed a mérgező állatok jelenség megkapja a neki járó kenguru-plecsnit.

Köszönet az Australian Museumnak és a News.com.au-nak hogy kilistázták nekem ezeket a bűbájos állatkákat, aminek köszönhetően megúsztam a Wikipedia kiolvasását.

 

Akit érdekelnek még további élőlények amik nincsenek Magyarországon szerencsére: http://www.australiangeographic.com.au/topics/wildlife/2013/03/australias-dangerous-animals-the-top-30/ 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kengurubasa.blog.hu/api/trackback/id/tr306476995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása